2020.09.03 2020 Vaiko emocinės gerovės metai?

Šiandien paskelbtame UNICEF tyrimų biuro „Innocenti“ ataskaitoje Lietuva iš 38 šalių užima 33 vietą tiriant vaikų psichinę ir fizinę sveikatą, akademinius ir bendravimo įgūdžius.

 

Ypač skaudu matyti paauglių savižudybių skaičių – jis 3 kartais didesnis už vidurkį ES ir EBPO valstybėse, esame paskutinėje vietoje.

 

Kyla klausimas, ar toliau slėpsimės už vieno kito numesto euro, vaiko pinigų ir kitų išmokų, kurios neva turėtų išspręsti visas vaiko ir šeimos bėdas? Ar pagaliau pripažinsime, kad kol kas sistema neveikia? Sunkiai judame iš vietos.

 

Šiandien šimtai vaikų laukia psichologinės pagalbos, eilės nusidriekusios net prie privačių psichologų kabinetų. O juk reikia ne tik gauti pavienę konsultaciją, bet ir užtikrinti nepertraukiamą socialinių paslaugų paketą (neapsiribojantį psichologine pagalba), lydintį šeimą visuose iššūkių etapuose.
Šiuo pandemijos laikotarpiu tų iššūkių tiek vaikams, tiek suaugusiems tik daugėja.

 

Balandį nevyriausybininkai ir emocinės sveikatos ekspertai kreipėsi į Premjerą ir Vyriausybę su eile pasiūlymų, kaip gerinti Lietuvos gyventojų emocinę sveikatą. Turime pakeisti priemonių planus, pagaliau sukurti savižudybių prevencijos strategiją. Deja, iki šiol nepajudėta iš vietos.

 

Liūdniausia gyvenimo ironija tame, kad A. Verygos vadovaujama ministerija inicijavo 2020 metų paskelbimą vaiko emocinės gerovės metais. Paskelbėm. Kas toliau?

Gali būti politinė reklama.