2020.08.11 Tradicinis žygis į partizanų žūties ir atminimo vietas Telšių apylinkėse

Ilgas postas apie artimas širdžiai vietas ir žmones.
Savaitgalį išsiruošėm į tradicinį žygį partizanų žūties ir atminimo vietų išlankyti. Šįsyk – gimtosios Telšių apylinkės. Drąsūs, tvirti ir nepalaužiami žmonės. Tiek tie, kurie krito, tiek tie, kurie iki šių dienų saugoja ir puoselėja bei įamžina jų atminimą.
Pradėsiu nuo antrosios žygio dienos – gavom palaiminimą Telšių mažojoje bažnytėlėje išklausę Šv. mišių lauke, ant nuostabaus kalno su vaizdu į Masčio ežerą. Bet ne tik jį. Aš gavau progą įsiamžinti su mano taip mylimu Prelatu Juozas Šiurys, kurį pažįstu nuo savo vaikystės. Jaučiuos palaiminta, kad sutikau Jus savo kelyje. laimingi Telšių žmonės, kad turi tokį ganytoją! Visi kurie būsite Telšiuose sekmadieniais – išlankykite Prelato mišias. Pasistiprinsite.
Galiu pasakyti, kad visas žygis buvo tam tikra prasme palaimintas: tiek geru oru, tiek nuostabiomis pažintimis.

Nepaprastai gera buvo sutikti p. Romą Jonušą, kuris drauge su bendraminčiais nesiliovė ieškoti ir rado bunkerį, sušaudymo vietą ir vėliau užkastą partizanų archyvą. Taip pat – mokytoją p. Borusevičių, kuris pažinojo visus žuvusius brolius Vasiliauskus ir papasakojo savo prisiminimus prie paminklo jų sodybos vietoje. P. Borusevičiui 91-eri ir jis atvyko drauge su žmona susitikti su mumis ir pasidalinti atsiminimais nepaisant to, kad sielvarto kupina širdis – prieš savaitę palaidotas miręs jų anūkas. Tačiau pasidalinti prisiminimais jam buvo taip svarbu.

Taip pat susitikimas Lauksnėnuose, kur mano uošvio Antano Navicko gimtos vietos, apie ten žuvusius laisvės kovotojus papasakojo Apolonija Striaukiene ir mokytoja Angelė Raudienė. Minėjome Jus, miela Terese Uksiene ir Jūsų įdirbį tam, kad šis paminklas atsirastų❤️
Dieną užbaigėm viešnage pas
p. Vytautą Kundrotą, kuris ne tik pasirūpino paminklo pastatymu žuvusiems partizanams ir laisvės kovotojams tačiau….neišsipildžius norui pastatyti paminklą Vytautui didžiajam ant Šatrijos kalno, pastatė jį jo papėdėje, savo sodybos teritorijoje:)

Neįmanoma šiaip nupasakot kiek jėgos tame žmonių tikrume, paprastume ir nedvejojime, kad savo laisvę apgynėme ir ginsime toliau.
Ačiū, kad esat. Mes nepamiršim, saugosim ir perduosim Jūsų tvirtybę savo vaikams!

Noriu labai padėkoti politinių kalinių ir tremtinių vadovei A. Striaukienei už pagalbą organizuojant žygį. Telšių skyriaus puikiesiems – Giedre Nagienė, Alfreda Tamoševičienė, Mantas Serva ir kitiems prisijungusiems! Ypatingas ačiū Janina Siwe už įsimintiniausią ekskursiją po Telšių miestą! Jau laukiam kitos:)
be jokios abejonės milžiniško dydžio padėka Gintautas Mackonis ir visiems atvykusiems į žygį Vilniaus bičiuliams! Ačiū kandidatei Telšiuose Laimai Liucijai Andrikienei, kad prisijungėte prie mūsų!
Buvo nepakartojama!❤️🇱🇹

p.s. tikiuosi niekam neatrodo, kad čia politinė reklama. Bet jei visgi susirodytų, dedu žymę #politinėreklama