2019.05.16 Būtina stiprinti „Sodros” tarybą

Neseniai duodama interviu portalui 15min, naujoji Sodros vadovė Julita Varanauskienė teigė, jog norint išlaikyti stabilų socialinių išmokų dydį, ir toliau reikės kaupti rezervą. Be abejo, tikiu, jog stabilumas yra labai svarbus, tačiau tikrai pasigendu gilesnės diskusijos apie tai, kokia apskritai turėtų būti mūsų socialinio draudimo sistema, nes kol kas atrodo, jog susikoncentruojame ne ties pamatiniais, bet techniniais klausimais.

 

Norėčiau naujajai vadovei palinkėti sėkmės ir ryžto įtakojant sprendimus, kurie galėtų iš pagrindų spręsti opiausias Lietuvos žmonių socialines problemas. nors dabartinės tendencijos ir rodo tam tikrus pozityvius ženklus, judame pernelyg lėtai, kad galėtume būti užtikrinti dėl mūsų visų ateities. Nors ir pritariu p. Julitos Varanauskienės pastebėjimui, jog Sodra tik vykdo politikų priimamus sprendimus, manau, kad proaktyvumo gali rastis daugiau ir kad ši institucija galėtų tapti reikšmingu žaidėju derybose dėl mūsų ,,socialinio kontrakto“ – jos turima informacija ir ilgametis įdirbis galėtų tapti puikiu atspirties tašku sprendimų priėmėjams tariantis dėl optimaliausio varianto, kokios socialinio draudimo sistemos Lietuvai reikia ne tik šiandien, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje.

 

Kalbant apie Sodros vadovybę ir jos galimybes, norėčiau akcentuoti kelis aspektus. Pirmiausia, aktyviau prisidėti prie objektyvaus visuomenės švietimo, kaip veikia socialinio draudimo sistema. Antai girdint vieno iš kandidatų į prezidentus pažadus pakelti pensiją iki 400 eurų, būtų labai reikalinga išgirsti objektyviais duomenimis paremtą Sodros vadovybės komentarą apie tai, kokie yra realūs indeksavimo duomenys ir kad pensijų didėjimas pagal priimtą indeksavimo įstatymą nepriklausys nuo pono Sauliaus Skvernelio pažadų. Pensijos ir taip kils. Nepučiant į tą pačią populizmo dūdą, bet konstatuojant faktus. Neleisti klaidinti rinkėjų ir nepalaikyti populizmo apraiškų.

 

Dar norėčiau atkreipti dėmesį į tokio organo kaip Sodros Taryba veiklą. Labai norėčiau paskatinti p. Julitą Varanauskienę imtis proaktyvių veiksmų, siekiant, jog šis valdymo organas iš reprezentacinio, koks jis buvo pastaruoju metu, taptų tokiu, kuris galėtų daryti reikšmingesnę įtaką politiniams sprendimams. Šiuo metu Taryba, geriausiu atveju, tik minimaliai užsiima taip reikalinga analitine veikla, jos veikimas dažniausiai remiasi tiesiog faktų konstatavimu. Taip yra todėl, jog Tarybos nariai jos veikloje dalyvauja tik visuomeniniais pagrindais, nėra tinkamai įgalintas. Nors čia taip pat reikalinga politinė valia, Sodros vadovė, kreipdamasi į Tarybą, prašant nuomonių specifiniais jos kompetencijų klausimais. Manau, kad būtina stiprinti pačią Tarybą ir jos veiklą, įtraukti socialinius partnerius, kad pats organas galėtų funkcionuoti reguliariai bei teiktų rekomendacijas ir teisės aktų projektų vertinimus Vyriausybei, Seimui, Trišalei tarybai ir ES institucijoms.

 

Linkiu kuo didžiausios sėkmės.