2019.11.27 Dėl iki šiol neatsakytų klausimų po pasikeitusios motinystės išmokų tvarkos – kreipiamasi į socialinės apsaugos ir darbo ministrą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Monika Navickienė kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį dėl Ligos ir motinystės įstatymo pakeitimo bei prašo konkrečiai įvardinti kompensacijų gražinimo terminus, tvarką bei kokių bus imtasi priemonių informuojant pokyčiais suinteresuotus asmenis.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje vis daugiau pasirodo besilaukiančių moterų skundų dėl pasikeitusios tvarkos gauti motinystės išmoką nėštumo metu nedirbusioms ir po spalio 31 dienos į motinystės atostogas planavusioms išeiti moterims. Tokia žinia aktuali moterims net tada jeigu jos turi pakankamą darbo stažą, tačiau dėl tam tikrų priežasčių išėjo iš darbo iki sužinant apie nėštumą.

„Taip pat didelė problema yra ta, kad apie šį pasikeitimą visuomenė nebuvo tinkamai informuota, todėl besilaukiančiosios šią informaciją sužino tik iš „Sodros” darbuotojų, kurie dažnu atveju patys nėra gerai informuoti apie įvykusius pokyčius ir apie pasikeitusio įstatymo taikymą“, – pažymėjo M. Navickienė.

Anot Seimo narės, toks aplaidumas negalimas ir vos tik priėmus įstatymą Socialinės apsaugos ir darbo ministerija privalo informuoti ne tik  besilaukiančias moteris, bet ir institucijų darbuotojus, kurie konsultuoja nėščiąsias.

„Dabartinė situacija rodo, kad ministerija ir vėl nesugebėjo reikiamai koordinuoti savo funkcijų. Nors ministras kalba, kad patirta žala bus kompensuojama, vis tiek neaišku, kada tai bus daroma – ar dabar, ar po ilgų procedūrų, kol bus pataisytas dabartinis įstatymas?“, – kalbėjo M. Navickienė.