2019.11.18 Išvyka į Mažeikius

Šią savaitę pradėjau nuo išvykos į Mažeikius, kuriuose kalbėjomės apie socialines problemas.

Pirmasis susitikimas Mažeikių Sodų pagrindinėje mokykloje pradėtas nuo kiek liūdnesnės istorijos ir jos padarinių, su kuriais šiandien kovoja naujasis mokyklos direktorius Rolandas Volkovas. Daugelį metų įstaiga buvo alinama, o viso to rezultatas: iš galimų 600 vietų moksleiviams besimokančių beliko šiek tiek daugiau nei 100. Toks buvusios vadovės neefektyvaus valdymo rezultatas liūdina ne tik direktorių, bet ir mokytojus, vaikų tėvus. Problema išties didelė, nes šioje mokykloje bandyta tarsi suburti tik mokinius, kurie nelinkę daug dėti pastangų į mokslus. Toks ankstesnės valdžios sprendimas šiems mokiniams neužtikrino socialinės lygybės ar galimybių, todėl tiek direktorius, tiek mokytojai pasiryžę šią problemą išspręsti ir iš stereotipiškai vertinamos mokyklos paversti ugdymo centru ne tik moksleiviams Mažeikiuose, bet ir rajone. Labai svarbu, kad bendruomenė susitelktų bendram darbui planuojant mokyklos atnaujinimą, o turint vieningą kolektyvą ir pagalbą bei supratingumą iš Mažeikių rajono savivaldybės vicemerės Linos Rimkienės įmanoma viską padaryti. Dideli darbai laukia šios mokyklos, bet svarbiausias žingsnis yra – ši mokykla turi vieningą bendruomenę.

 

Taip pat lankiausi Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijoje. Priešingai nei ankstesnėje mokykloje, čia džiugesį kėlė puikiai sutvarkyta erdvė skirta mokinių ugdymui bei saviraiškos lavinimui. Kartu su gimnazijos direktorės pavaduotoja Laima Bartkuvienė ir pavaduotoju ūkiui Algirdu Šadausku kalbėjomės apie tai, kaip jiems pavyko pasiekti, kad ši mokykla būtų miela kiekvienam moksleiviui. Pradedant nuo mokyklos bendrabučio, užtikrinančio puikias sąlygas gyventi toliau gyvenantiems, baigiant 3D spausdintuvais ar 3D pamokomis. Tai įrodymas, kad nepaisant to, kur mokykla yra – ar kaime, ar mieste – galima gauti reikiamą finansavimą ir gerinti ugdymui skirtų patalpų ir įrankių kokybę.

 

Kartu su Mažeikiuose besilankančiu Justu Džiugeliu Bendruomeniniame pagalbos vaikams centre susitikome su savivaldybės atstovais bei socialines paslaugas teikiančių įstaigų atstovais. Susipažinau su Rimgailė Zarembaitė, kuri atvyko į Mažeikius iš Vilniaus ir iš meilės! Ji koordinuoja Mažeikių atvirą jaunimo erdvę. Su polėkiu! Pajautus tokį energijos užtaisą bei norą padėt vietos paaugliams, gerint ir gražint pasaulį, baterija pasikrauna kaip reikiant! Ir nieko vertos tos sienos ir investicijos į pastatus kol juose nėra Rimgailių! O kai yra – randasi pasitikėjimo atmosfera, daug įdomių veiklų, renginių ir iniciatyvų.

 

Po Atviros jaunimo erdvės pristatymo kalbėjomės kitomis temomis. Džiugu, kad šiame rajone vis daugiau žmonių tampa globėjais, kurie gali padėti vaikams likti šeimose. Susitikimo metu paliesta ir politinis chaosas Seime, sulaužytas susitarimas dėl viešojo sektoriaus padėties gerinimo, ypatingas dėmesys skirtas sveikatos politikos bei socialinės apsaugos temoms. Neįgaliesiems skirtų priemonių finansavimas, kuris dažnai tampa neužtikrinamas, o neretai pigiausios priemonės suteikimas netenkina kokybe. Tokio formato susitikimas leido tiek bendruomenei, tiek man išgirsti vieni kitus ir suprasti, su kokiais iššūkiais Mažeikiai susiduria šiandien bei kas sekasi geriausiai. Išsakytas pastabas ir lūkesčius aptarsiu su kolegomis frakcijoje.

 

Ačiū Linai Rimkienei, kuri žino ir supranta kokios problemos vyrauja skirtingose Mažeikių rajono gyvenvietėse. Tikiu, kad su Jūsų pagalba bus įgyvendinti visi užsibrėžti tikslai!