2019-02-13 Grupės Seimo narių pranešimas: Šeimos politika turi rūpintis ne tik vaikais, bet ir pagyvenusiais žmonėmis

2019 m. vasario 13 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Monika Navickienė kartu su Liberalų sąjūdžio (LS) ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijų narėmis Viktorija Čmilyte-Nielsen bei Raminta Popoviene pateikė Darbo kodekso 138 straipsnio pakeitimo įstatymo bei Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 10 straipsnio pakeitimo projektus, kuriais siekiama sudaryti galimybes darbuotojams, turintiems neįgalius, ligotus ar sulaukusius brandaus amžiaus tėvus paprasčiau derinti pagalbos jiems ir savo darbinius įsipareigojimus.

„Siekdami palengvinti šeimų gyvenimus ir sudaryti kuo palankesnes sąlygas derinti darbinius ir šeiminius įsipareigojimus, mes pamiršome, kad šeima neapsiriboja tik vaikais. Dauguma jaunų dirbančių žmonių, turi ir tėvus, kurie sensta, serga ar yra neįgalūs. Rūpestis jų poreikiais nėra kuo nors kitoks, nei rūpestis vaikais. Labai dažnai tikru iššūkiu tampa paprasčiausias motinos ar tėvo palydėjimas į polikliniką“, – teigė M. Navickienė.

Šiuo metu Darbo kodekse galioja nuostata, kad papildomus laisvadienius per mėnesį gali pasiimti du ir daugiau vaikų auginantys tėvai. O šeimoms, turinčioms senstančius, neretai ligotus ar neįgalius tėvus šiandien nėra sudarytos palankios sąlygos atlikti pareigą pasirūpinti jais. Ir nors Darbo kodeksas 28 straipsniu įpareigoja darbdavius imtis priemonių padėti darbuotojui vykdyti jo šeiminius įsipareigojimus, praktikoje tai veikia vangiai.

„Rūpesčiai susirgus bet kuriam šeimos nariui yra vienodi. Dažnai – vienodai dideli. Todėl nėra pagrindo taikyti skirtingus ligos išmokos mokėjimo terminus. Siekiant padėti šeimoms, svarbu į pagalbą žvelgti plačiau ir apimti visus šeimos narius, visu jų gyvenimo ciklu. Šiuo metu šiame cikle nėra pakankamo kiekio paslaugų“, – pažymėjo M. Navickienė.

,,Nereti atvejai, kai po ilgos ligos ar sudėtingos operacijos turime pasirūpinti savo artimaisiais, nes ne visuomet atsiranda vieta slaugos ligoninėje, arba tiesiog jiems reikia laiko sustiprėti. Ši galimybė – ilgiau slaugyti namuose – tiesiog labai pagelbėtų dirbantiesiems“, – antrino J. Popovienė.

Seimo narės teikdamos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus siekia palengvinti šeimos rūpesčius susirgus ne tik vaikams, bet ir sutuoktiniui bei tėvams. Šiuo metu susirgus tėvams ar kitam šeimos nariui, dirbantis asmuo iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų išmokas gali gauti tik 7 kalendorines dienas, kai tuo tarpu sergant vaikui iki 14 metų šis terminas yra 14 kalendorinių dienų.

„Siūlomi įstatymų pakeitimai suteiktų galimybę lengviau suderinti darbo ir sergančių vyresnių šeimos narių priežiūros įsipareigojimus. Manau, kad šeimos politika neturėtų apsiriboti skambiomis deklaracijomis, o mūsų siūlymai ir kalba apie realią pagalbą žmonėms, slaugantiems sergantį šeimos narį“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen

 

Kontaktams:

Seimo narė Monika Navickienė

Tel. (8 5) 239 6270, el. p. Monika.Navickiene@lrs.lt